Research | Landscape Performance Series | Case Study Briefs

Ravinia Festival South Parking Lot

Designer

JJR, LLC

Land Use

Retrofit
Transportation

Project Type

Stormwater management facility
Transportation

Location

418 Sheridan Road
Highland Park, Illinois 60035
Map it

Size

1.3 acres

Budget

$1.3 million

Completion Date

2009

References & Resources

Landscape Performance Benefits

  • Eliminated surface flooding, which previously occurred an average of 25 days per year, reducing the capacity of the lot for parking. After receiving over 8 inches of rain in 48 hours on July 22-23, 2011, the lot remained free from standing water.
  • Ensured the continued sequestration of 21,500 pounds of carbon per year by preserving 49 oaks that were threatened by root-zone compaction and inundation, saving over $25,000 in tree replacement costs.
  • Reduced complaints related to parking lot inaccessibility and flooded yards and basements in nearby residences from several hundred per year to zero.

Download Methodology

  • Designed to prevent the frequent surface flooding that occurred after even small storm events, the south parking lot of the Ravinia Festival site uses permeable pavers and an underground detention vault to reduce stormwater impacts while preserving trees and maintaining visual character for residential neighbors in Highland Park, Illinois. The stacked functions of parking and stormwater detention allow year-round access for Ravinia patrons and prevent flashy outflow of water to city sewers during storm events. The success of the redesign of this lot encouraged Ravinia to make similar renovations to the larger north parking lot.

    • Permeable pavers allow stormwater to drain quickly from the surface of the lot into an underground detention area, solving the frequent flooding problem and allowing year-round access to the parking area.
    • Replacing the compacted gravel lot with 27,473 sf of permeable concrete pavers increased permeable area on the site from 38% to 81%.
    • The underground detention system vaults store more than 249,000 gallons of stormwater and release it slowly into the municipal storm sewer system.
    • By eliminating the pooling of water on the surface, maintenance work required to clean up the parking area after storms was reduced.
    • The pavement edge was designed to avoid existing trees and their critical root zones.
    • The project and process improved relationships with residential neighbors of the Ravinia Festival.
  • Challenge:

    Designers had to manage stormwater to keep the south parking area accessible, keep adjacent neighbors’ basements dry, and control the outflow of water to the municipal storm sewer. Heavy clay soils eliminated infiltration as a treatment option. Preserving the many large oak trees around the parking area was necessary to maintain site character and meet Highland Park’s tree preservation ordinance. Due to the seasonal use of Ravinia’s grounds, all construction had to be completed during winter months, when weather could cause significant delay.

     

    Solution:

    The design uses permeable pavers and underground vaults to quickly remove large volumes of water from the surface and release it at a controlled rate into city storm sewers, eliminating flooding in the parking area and adjacent residences without major changes to surface grade and visual character. The pavement edge was designed to avoid removing existing oaks and impacting critical root zones. Construction was able to proceed during good weather days in the winter; however, ensuring all permits were in place earlier would have expedited the process.

    • Installing 27,000 sf of permeable concrete unit pavers instead of traditional poured concrete saved over $35,000 in construction costs.
    • Using detention vaults installed under the parking lot avoided the need to purchase three adjacent lots at a cost of $1.8 million to accommodate above-ground stormwater detention.
    • Completing a successful sustainably-designed project can increase acceptance of the non-standard methods used. The success of this project encouraged the client to choose similar sustainable methods on subsequent projects.
    • The City and the owner/client must be on the same page about scheduling, design, and permitting. Due to the heavy use of the Festival grounds in the summer and fall, improvements needed to be completed in a timely fashion during the off-season. Ensuring that all the necessary permits were in place allowed for efficient work that took advantage of as many good weather days as possible.
    • A StormTrap system should be orderd as early as possible in the process. The contractor was delayed because of the long lead time required to manufacture the units. For a similar project in the north parking lot at Ravinia, manufacturing time was built into the design and permit time frame so the units could be delivered on schedule.
    • The extent of the site excavation must be considered when designing a StormTrap system. Due to the depth of excavation required to install the underground detention vaults, certain benching specifications were needed to open the site up. This required excavating 15 ft beyond the limits shown on the plans, putting the proposed excavating area in tree root zones. The design and placement of the vault system had to be altered to avoid certain root zones because of strict OSHA conformance.
    • Getting a full existing utility survey rather than just a topographical survey can prevent problems down the line. The topographical survey did not record utility information with 100% accuracy, leading to several unforeseen conflicts.
    • It is importatnt to coordinate with the general contractor to agree upon sequencing, construction methodology, and fully buildable contract documents. Anticipating the methods and sequencing of a contractor may not be accurate due to site constraints.
  • Project Team:

    Owner/Client: Ravinia Festival
    Owner’s Representative: AT Group, Inc.
    Landscape Architect: JJR, LLC
    Civil Engineer and Stormwater Management: JJR, LLC
    Forester: City of Highland Park
    General Contractor: W.B. Olson, Inc.
    Paving Contractor: LPS Underground
    Utility Contractor: PirTano Construction

     

    Role of the Landscape Architect:

    Served as the prime design coordinator for all the design disciplines involved in the project. Assisted the owner/client through the project process as a trusted advisor and confidant. Supplied master planning services as the owner/client looked forward to future needs of the Festival. Met the daily coordination needs required of the prime consultant between the owner, design team, and general contractor.

     

    Case Study Prepared by:

    Research Fellow: Christopher D. Ellis, PhD, RLA, Associate Professor, University of Michigan
    Research Fellow: Byoung-Suk Kweon, PhD, Research Investigator, University of Michigan
    Research Assistant: Sarah Alward, MLA Candidate, University of Michigan
    Research Assistant: Robin L. Burke, MLA Candidate, University of Michigan
    August 2011

Additional Images

Ravinia South Parking Lot site planConcrete stormwater detention cells store nearly 250,000 gallons underground before discharging water at a controlled rate into the city storm sewer.Changes in the size and shape of the permeable pavers help to mark a pedestrian walkway through the parking area.The edge of the parking area was designed around Ravinia's many large trees, preserving the existing site's character and complying with Highland Park's tree preservation ordinance.

Special thanks to:

jjr-royfund160w

Landscape Performance Series
Founding Partner 

Share Your Photos

Have you visited this project site? Share your experience by tagging your photos on flickr.com with this machine tag:

Need help?

No photos have been tagged yet.

We welcome your comments and insights on this case study and project. Please be fair, courteous, and respectful of the views expressed by others. We reserve the right to edit or delete comments that do not adhere to this standard.

2 Comments

  1. THOMAS BRUCKNERJul 8th, 2013 7:14pm
    THOMAS BRUCKNER said:

    How user unfriendly can you get? Looking for information on hadnicapped parking (preference
    south parking lot) and aftrer numerous attempts have come up with nothing.

  2. Landscape Architecture FoundationJul 8th, 2013 8:27pm
    Landscape Architecture Foundation said:

    Hi, Thomas. This case study showcases the sustainable aspects of the parking lot design -- it is part of a larger collection of case studies on landscape performance and not affiliated with Ravinia Festival itself. Information on programming, tickets, and "Getting to Ravinia" is on the festival website: http://ravinia.org. I hope you can track down what you need there.

Leave Your Comment